Türkiye’ye İnanan Dünya Devleri İşbirliğine Geldi

Eklenme Tarihi 6.07.2018

ICDDA’16 üçüncü kez kapılarını açtı.

Savunma ve havacılık sektörlerinin dünya çapındaki dev firmalarının, sektörün Türk firmalarıyla tanışmak ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmesi amacıyla düzenlenen ICDDA’16 üçüncü kez kapılarını açtı.

Savunma ve havacılık sektörlerinin dünya çapındaki dev firmalarının, sektörün Türk firmalarıyla tanışmak ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmesi amacıyla düzenlenen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri 2016 (ICDDA’16) üçüncü kez kapılarını açtı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayelerinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı destekleri, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen etkinlik, 11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. ICDDA’16 süresince 5.300’den fazla iş görüşmesine imza atıldı. Geçtiğimiz yıllara ek olarak bu yıl Anayurt Güvenliği konusunun ele alındığı etkinliğe, bu konuda birçok satın alma temsilcisi de katıldı. Savunma ve havacılık alanında yurtdışından çeşitli kümelerin de tam kadro ile yerini aldığı dev organizasyona yoğun bir ilgi oldu.

ATO/Congresium Kongre Merkezi’ndeki ICDDA’16’nın ilk gününde ‘Türkiye’deki Savunma Havacılık ve Offset Pazarının Panaroması’ konulu konferansa katılan davetli ve katılımcılar ikili iş görüşmeleri de yaptı. Etkinlikte, orijinal ekipman üreticilerinin satın alma süreçleri ve tedarik zinciri politikaları üzerine çalıştaylar da düzenlendi.

TÜRKİYE’YE YATIRIM DAVETİ


ICDDA’16’nın açılışına OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, sivil ve askeri yetkililer, şirket temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmalarında Türk sanayisi ve KOBİ’lerine olan güvenin altı çizildi; küresel aktörler Türkiye’de yatırıma davet edildi.

 

“SANAYİ KATKISI ARTIRILMALI”


OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara’nın ekosisteminin oluşmasında ana tedarikçi firmalarının önemini hatırlattı. Aydın, “Onların sayesinde Ankara’da böyle bir ekosistem, OSTİM’de böyle bir kümelenme ve Ankara’mızda böyle bir sektör oluştu. Bu sektörden uzun vadeli beklentileri çok fazla. Şu anda 2 milyar dolarlık bir ihracattan söz ediliyor ama esas hedefler 10 milyar dolarlar olduğuna göre bunu nasıl gerçekleştireceğiz? İşletmelerimizi ve ana tedarikçilerimizi, yurt dışındaki çözüm ortaklarımızı buluşturarak bunu geliştirmenin çabasını hep birlikte sarf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, savunma ve havacılıkta ciddi bir satın alma potansiyeli olan önemli bir müşteri olduğuna değinen Orhan Aydın, “Satın alma gücümüzün heba edilmemesi ve özellikle bunun yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda ülkemizin en önemli kurumu olan Türk Hava Yolları’nın uçak alımı bütün firmalarımızı, sektörümüzü çok yakında ilgilendiriyor. Onların satın alacağı uçaklardaki sanayi katkısının artırılmasını bütün KOBİ’ler, yan ve ana sanayi olarak çok önemsiyoruz. Bu, sektörün gelişmesi için çok önemli bir fırsattır.” dedi.

“OSSA EN ÖNEMLİ ORTAĞIMIZ”


TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da sektörde kümelenmenin rolünü anımsattı. 15 Temmuz girişiminin ardından üretimde aksaklık yaşamadıklarını anlatan TAI Genel Müdürü, yabancı müşterilere, paydaşlara hitaben şunları vurguladı: “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ihracatımızda, üretimimizde herhangi bir kesinti olmadı. Devletimizin, başta Bakanlığımız, Müsteşarlığımız olmak üzere yoğun desteğini gördük ve ertesi sabahtan itibaren, kendi içimizde kullandığımız tabirle ‘tıkır tıkır’ sistemimiz çalışmaktadır. Hiçbir taahhüdümüzü geciktirmedik, hepsini zamanında gerçekleştirdik.”

Bu taahhüde katkıda bulunan, çoğunluğu OSSA üyesi TAI tedarikçisiyle beraber işlerin artan bir motivasyonla devam ettiğini bildiren deneyimli yönetici, halen 1500 civarında yerli firmadan malzeme, ekipman, hizmet tedariği ve alt yüklenici olarak hizmet aldıklarını kaydetti. Dörtkaşlı şu bilgileri verdi: “12’si stratejik olmak üzere 100 yerli alt yüklenici firmada 900’ün üzerinde tezgah kullanılmaktadır. OSSA, bizim en önemli ortağımız ve yerli yardımcı sanayi firmalarımızın yaklaşık yüzde 45’i OSSA üyesidir. Kümelenmelerin önemli olduğunu değerlendiriyoruz. OSSA üyesi firmalarımızdan son iki yıl içerisinde 20 tanesinin Airbus, 12 tanesinin Boeing onayına sahip olduklarını belirtmek isterim. Bu firmalarımızdan 9 tanesi de yurtdışına Boeing’e, Arirbus’a direkt iş yapabiliyor.”

“TEKNOLOJİK GELİŞMEDE LOKOMOTİF”


ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yerli savunma sanayinin gelişmesinin, sadece ülke bağımsızlığı ve güvenliği için değil, ekonomin küresel rekabet gücü için de büyük önem taşıdığına işaret etti. Savunmayı, ülkeler arasındaki rekabetin en açık ve acımasız bir biçimde gerçekleştiği bir alan olarak niteleyen Özdebir, “Savunma sanayiinin gelişme düzeyi, jeopolitik ve jeostratejik konumu nedeniyle ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Savunma sanayii, teknolojik gelişmede de lokomotif rolü oynamaktadır. Savunma sanayiimizde sağlanacak teknolojik gelişmelerin, tüm sanayimizin rekabet gücünü artırmada önemli katkılar sağlayacağı açıktır.” dedi.

Ankara’nın, savunma sanayiinde öne çıkan bir il olduğunu söyleyen ASO Başkanı, bunu, “Savunma sanayiinin gözde şirketleri Ankara’da bulunmaktadır. Şu anda sivil havacılıkta kullanılan tüm uçaklarda mutlaka Ankara’da üretilmiş bir parça vardır. Başta OSTİM’de olmak üzere Ankara Sanayi Odası üyesi birçok KOBİ, savunma sanayimiz için mamul ve yarı mamul ürün sağlayarak gelişme imkanı bulmuştur. Son yıllarda savunma sanayimiz büyük gelişmeler kaydetmiştir. Savunma sektöründe yapılan ihracat her geçen gün artmaktadır.” sözleriyle değerlendirdi.

“KOBİ’LERE TEREDDÜTSÜZ GÜVENİYORUZ”


Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, ülkemizin havacılık ve uzay alanında son yıllarda kat ettiği mesafe göz önüne alındığında, Türkiye’nin dünyada önemli bir oyuncu haline geldiğini söyledi. Alpay, “İktidara geldiğimizde savunmada yerlilik oranı yüzde 20’lerdeyken bu oranı yüzde 60’ların üzerine çıkarmış durumdayız. İlk günden itibaren sürdürdüğümüz kararlılıkla bu oranı savunma sanayii itibariyle yüzde 80’e ulaştırmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Yan sanayinin öneminin farkındayız”


Sektörel işbirliklerine temas eden Şuay Alpay, özel sektörün kamuyla birlikte çok ciddi bir çaba içerisinde olduğunu görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti. Alpay, şöyle devam etti: “Türkiye, teknolojiyi kullanan anlayışından teknoloji üreten anlayışa geçmiş ve hedeflerini sürdürülebilir sanayi ve teknolojik yetkinlik üzerine kurmuştur. Sektör açısından yan sanayinin çok önemli olduğunun farkındayız. Bunu da dikkatle takip ediyoruz. Biz uçağı yapabiliriz. Ama uçağın üstündeki kompozit malzemeyle de onun içindeki karbon elyafa da her detaya inmek zorundayız ki gerçek bir sektörden söz edebiliriz. Biz, Türkiye’nin sanayisine, yan sanayisine ve KOBİ’lerine tereddütsüz güveniyoruz.

Bakan Yardımcısı konuşmasının sonunda, savunma ve havacılık alanındaki önemli firmaları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. 

İsmail Demir
Savunma Sanayii Müsteşarı
“ICDDA TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLIYOR”


Savunma ve havacılık sanayinde sahip olduğu üstün deneyimlerle Türkiye’de önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız ICDDA-‘Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri’nde sizlerle bir araya gelmekte onur duymaktayız.

Profesyonel bir koordinasyonla; yerel ve uluslararası tedarikçi ve üreticiler için iş odaklı bir platform oluşturan ve aynı zamanda gelecek işbirlikleri için fırsatlar sunan bu etkinlik Türk savunma sektöründe büyük bir fark yaratacaktır.

Bilal Aktaş
Savunma Sanayii Müsteşarlığı
Sanayileşme Daire Başkanı
“DESTEK OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”


Bu yıl üçüncüsü yapılan ve sonrasında her iki yılda bir tekrarlanacak olan Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri’ne destek olmaktan gurur duyuyoruz. Gelişmekte olan anayurt güvenliği, savunma ve havacılık sanayimizin yurtiçi ve yurtdışı ortaklıklarla ulusal ve uluslararası pazarlarda etkinliği artırmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığım faaliyetimiz esnasında 2014 yılında olduğu gibi önemli işbirliklerine imza atılacağına gönülden inanıyorum.

GÖRÜŞLER

Levent Kaymaz
Kaymazlar Makina


OSTİM’e ve OSSA’ya organizasyon için teşekkür ediyorum. Böyle bir etkinlikte yer aldığımız için mutluyuz. Firma olarak ikinci kez katılıyoruz. ICDDA sayesinde ufkumuz açıldı, AS9100 sertifikasyonunu aldık. Airbus, Boeing gibi firmalarla nasıl çalışılacağını öğrendik. 2016 programında da müşteri portföyümüzü genişletmeyi ve bununla birlikte ticaretimizi artırmayı hedefliyoruz.

Mehmet Baş
YEPSAN Şirketler Grubu


ICDDA’ya üçüncü kez katılıyoruz. Her katılımda daha büyük bir heyecan var. Bu ülkeyi seven insanların milli davalara daha çok sahip çıktığını görüyorum. Milli şirketlerimizin buradaki heyecanlarının dorukta olduğunu belirtmek isterim. Sunumlara katıldım, firmalarla temas sağladım. Savunma sanayiindeki işbirliklerimizin tamamı böyle yerlerde sağladığımız iletişimle gerçekleşti. Bu etkinlerin artırılmasını arzu ediyoruz.

Elif Gürdal
Dassault Systems


Savunma ve havacılık sektörünün içinde doğmuş bir firmayız. Savunma, en güçlü olduğumuz sektörlerden biri. Bu etkinlikte yer alıyor olmak bizim için ayrıca önemli. Buraya katılan firmaların bir kısmı bizim müşterimiz. Sektörün temsilcileriyle bir arada olmak bizim için iyi bir fırsat. Artan bir şekilde Türkiye’deki ekosistemin içinde, buna yatırım yapıp; OSTİM’in, OSSA’nın bu girişimini destekliyoruz.

İbrahim Keskiner
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB


Bu organizasyonun, küçüklerle büyükleri bir araya getirme yönünde katalizör rolü olduğu kesin. Küçük firmalar; hem birbirleriyle hem de üst tedarik makamlarıyla bire bir görüşme fırsatı bulabiliyorlar. Sektörün ana oyuncuları da bu etkinlikleri ciddiye alarak yardımcı sanayilerine yaklaşmış oluyor. Yerinizdenken yoğunluktan dolayı randevu veremeyebiliyorsunuz. Buraya geldiğiniz zaman burada sizi buluyorlar, görüşüyorlar ve istediklerini alıp gidiyorlar.

Mustafa Hatipoğlu
Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi


Savunma ve havacılık sanayii Türkiye’de gelişiyor. Burada firmalarımızın daha çok yer almasını sağlamak lazım. Firmaların müşterilerle bir araya gelmesi, kümeler ve firmalar arası işbirliğinin geliştirilmesi ve birbirlerini tanıma açısından çok önemli bir etkinlik. Yan sanayi ve KOBİ’lere daha fazla destek verilmeli. Bu tip etkinlikler farkındalığı artırıyor.

Kim Jinhyuk
Korea Aerospace Intustries


2007’den bu yana Türk sanayisiyle iş yapıyoruz. Türkiye’de TAI gibi büyük firmalarla çalışıyoruz. ICDDA’ya gelerek daha fazla Türk firmasıyla işbirliği sağlamak istiyoruz. Bunun için görüşmeler yaptık. Etkinlik olmasaydı; Türkiye’den yeni işbirliği yapabileceğimiz firma bulmamızın zor olduğunu belirtmek istiyorum. Beraber çalışacağımız işletmelerin tespiti noktasında OSSA’dan destek alıyoruz, bizleri yönlendiriyorlar.

Yener Okcuoğlu
OTOKAR


Yeni tedarikçilerle tanışmak, onların kabiliyetlerini öğrenmek oldukça güzel. İleride neler yaratabiliriz birlikte, hangi konularda çalışabilirizi görüştük. ICDDA’da potansiyel tedarikçiler var. İleride güzel iş ortaklıkları oluşabilir. Faydalı bir organizasyon, burada bulunmaktan memnun olduk.

Yazılım&Tasarım OMEDYA
Tüm Hakları ICDDA'e Aittir